آشنایی با سبک وینتیج (Vintage)
سبک وینتج در طراحی داخلی
سبک وینتیج را به نوعی می توان سبکی کلاسیک محسوب کرد اما آنچه که در عصر حاضر در ذهن مردم نقش بسته است و درباره این سبک می توان گفت این است که وینتیج سبکی خاطره انگیز با عناصر دیرین و قدیمی است که یادآور خاطره های سال های دور و گذشته است و قاعده و الگوی خاصی را نمی توان برای آن در نظر گرفت. البته این مورد به این معنی نیست که از اصل سبک دور شویم، منظور این است که در این سبک، ما چهارچوب خاصی داریم که محتوای این قاب را می توان با عناصر مرتبط، پر کرد.
اگر بخواهیم درباره تاریخچه پیدایش این سبک صحبت کنیم، باید به دوران پایان جنگ جهانی دوم در اروپا برگردیم. در آن دوران، مردم پس از جنگ، برای ترمیم و ساخت خانه های ویران شده خود، از وسایت و اشیا دست دوم و قدیمی استفاده می کردند و تقریباً پیدا کردن وسایل نو و بروز خیلی کم و نایاب شده بود. همانطور که در مقالات دیگری هم درباره مد و پوشاک صحبت شد، پوشاک افراد یک جامعه بسیار متاثر از مواردی چون فرهنگ، شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... است. با توجه به این مسائل، لباس های در آن زمان مورد استفاده مردم قرار گرفت که امروز ما به آنها استایل یا سبک وینتیج می گوییم.
البته نظریه دیگری هم وجود دارد که می گوید: باید دقت شود که اشیا وینتیج دقیقاً باید مرتبط به همان سال و دوره باشد و در همان زمان تولید شده باشد. وسیلهای که امروز اما با نشانههای قدیمی تولید شوند در سبک دیگری جای می گیرند که رترو نام دارد. مطابق با این نظر، می توان سبک وینتیج را نیز با سبک های مدرن تلفیق کرد.
ممکن است در میان عبارت های این مقاله، با واژه های مانند عتیقه یا آنتیک، رترو و وینتیج به چشم بخورد ولی این سبک ها هرکدام در اصل به موضوع های متفاوتی اشاره می کنند و به هیچ عنوان با یکدیگر برابر نیستند.
تفاوت سه سبک آنتیک، رترو و وینتیج
اگر موافق باشید کمی دقیق تر و تخصصی تر در مورد این سه سبک صحبت کنیم.
سبک وینتیج مربوط به لباس، دکوراسیون و زیورآلاتی است که حدوداً متعلق به سال های 1920 الی 1980 باشند و نه تنها برای مد و پوشاک، که برای تمام وسائل و محصولات زندگی مورد استفاده است. در واقع سبک وینتیج در تمام وسائل مذکور، مختص به زمان خاص، فرد یا مارک خاصی است و لازمه آن، این است که زمان قابل توجهی از دوره انتشار آن وسیله گذشته باشد به شرطی که آن وسیله در زمان گذشته، بسیار محبوب، پر مصرف و همچنین مورد توجه همگان قرار گرفته باشد و مجدد در زمانی غیر از زمان خاص آن شیء، مورد استفاده قرار بگیرد.
عتیقه یا آنتیک، وسیله هایی که سن آنها حدود صد سال و بیشتر از صد سال باشند را می گویند. در کل به اشیا و لباس هایی که متعلق به سال های قبل از 1920 باشند، عتیقه یا آنتیک گفته می شود.
رترو، به لباس ها و اکسسوری هایی که نشانه هایی از دوران مشخصی از گذشته در خود داشته باشند ولی تولید آنها متعلق به زمان حال باشد، رترو گفته می شود.
استایل وینتیج را با استایل مدرن ترکیب کنید
تعداد کمی از افراد وجود دارند که با یک استایل تمام وینتیج، زیبا و شیک دیده میشوند. بهتر است برای اینکه نتیجه بهتری بگیرید و همچنین، دیگران فکر نکنند برای مراسمی خاص لباس پوشیده اید، از تلفیق 50 درصدی لباس های قدیمی و جدید استفاده کنید. با ترکیب این دو استایل، حتماً به نتیجه دلخواه می رسید. راحت ترین شیوه این است که اگر یک تی شرت قدیمی انتخاب کردهاید، آن را با یک شلوار جین چسبیده یا یک مدل شلوار مدرن دیگر استفاده کنید و یا بالعکس. اگر یک شلوار مدل قدیمی انتخاب کردهاید، آن را با یک بالا تنه (بلوز یا کت) مدرن و جدید استفاده نمایید.
به این صورت، تعادل و تلفیق سبک های مختلف، در استایل شما برقرار میشود. حتی میتوانید برای اینکه لباس ها را به لباس مدرن تبدیل کنید، از زیورآلات جدید و مدل موی خاص امروزی، استفاده کنید. فراموش نکنید که برای داشتن استایل وینتیج لازم نیست حتماً از لباس قدیمی استفاده کنید. می توانید از محصولات کوچک تر شروع کنید؛ بعنوان مثال، شال گردن یا جواهرات قدیمی را با لباسهای مدرن ست کنید. کافیست یک بار استایل وینتیج را امتحان کنید و ببینید چقدر راحت و زیبا است. آن وقت عاشق این سبک میشوید و میتوانید به آرامی لباسهای این سبک را به کمدتان وارد کنید!
از لباس های قدیمی که کهنه شده اند استفاده نکنید!
بازگشت لباس های وینتیج به دنیای امروزی مد و فشن به این معنی نیست که شما میتوانید از تمام لباس های کهنه و خاک خورده خودتان دوباره استفاده کنید! اگر به طور تصادفی یک لباس زیبای قدیمی از ته کمدتان پیدا کردید، خیلی هیجان زده نشوید! در ابتدا کامل آن را بررسی کنید. اگر حتی کوچک ترین مشکلی داشته باشد، مثلا پاره باشد، سوراخ باشد، لک شده باشد، بخشی از آن جدا شده باشد، یا هر چیز دیگری، نباید از آن استفاده کنید. اول لباس را به دست یک خیاط بسپارید تا آن را ترمیم کند، سپس از پوشیدن آن لذت ببرید.
همچنین، قبل از اینکه از لباسهای قدیمی استفاده کنید حتما آنها را به خشکشویی ببرید. چون معمولا این لباسها، بوی خاصی (نم) می دهند یا چروک های سمجی دارند که به این راحتی ها و در خانه خودتان نمی توانید از شرشان خلاص شوید.
نکته آخر ممکن است کمی دردناک باشد! اگر یک لباس قدیمی که عاشقش هستید را پوشیدید و مشاهده کردید دیگر اندازه تان نمیشود، به هیچ وجه از آن استفاده نکنید! استفاده از لباسهای خیلی تنگ یا بیش از حد گشاد، شما را بد فرم نشان میدهد و استایل تان را خراب میکند.
به ترتیب در مورد تمام وسائل موجود در سبک وینتیج صحبت خواهیم کرد اما برای شروع اجازه دهید کمی به کلیات رسیدگی کنیم.
یکی از مواد اولیه پر مصرف در بخش دکوراسیون سبک وینتیج، چوب می باشد. شاید دور از ذهن نباشد که چرا چوب؟ مگر مواد اولیه دیگر چه فرقی دارند که در این سبک، بیشتر از چوب استفاده می شود؟
پاسخ خیلی ساده است. چوب یکی از قدیمی ترین مواد اولیه ای است که توسط بشر به اشکال مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. از ساخت سلاح های چوبی دوران ابتدایی بشر گرفته تا دکوراسیون قرن 21 منازل. چوب حال و هوای نوستالژیکی دارد که همیشه با ما همراه بوده و همچنین جنس طبیعی دارد که این طبیعی بودن، ارزش کار را بیشتر می کند.
مبلمان چوبی، کفپوش چوبی سخت و حتی پنل های دیواری چوبی را می توان برای دکوراسیون وینتیج استفاده کرد. حالت کهنه (قدیمی) بودن، زنگار و غبار نشستگی بر اثر گذر سال ها در سبک وینتیج ارزش محسوب شده و هدف اصلی در این سبک، به نمایش درآوردن همین ویژگی به مخاطب می باشد.
یکی دیگر از مواد اولیه پر مصرف در سبک وینتیج، چرم است. چرم از دیگر بافت هایی است که زیاد در دکوراسیون به این سبک به چشم می خورد چرا که از گذشته (به ویژه اشراف)، از چرم برای روکش مبلمان استفاده می کردند که وقار خاصی دارد. همچنین چرم دارای رنگی گرم است که گرما و صمیمیت را به مخاطب القا می کند. چرم همنشینی خوبی در کنار چوب و رنگهای گرم دارد.
نمونه دیگر محصولی که در این سبک زیاد استفاده می شود، فرش و قالیچه است. فرش و قالیچه در سبک وینتیج جایگاه ویژه ای داشته و طراحان مد سعی بر این دارند که از فرش و قالیچه بیشتر استفاده کنند. در طراحی و استفاده از فرش ها، مرزهای نامشخص بین فضاهای مختلف مانند نشیمن با غذاخوری را توسط فرش و قالیچه تزئین می کنند و هر فضا تعریف خاص خودش را دارد.
شاید مبل های با سبک کلاسیک و باروک و روکوکو را در این سبک زیاد ببینید. مبلهایی با پشتی بلند پایهها و تاج معمولاً کنده کاری شده، ویترین و کمد با درب های حکاکی و تزئین شده.
کاغذ دیواری از عناصر دیگری است که در این سبک طراحی، خیلی مورد استفاده قرار می گیرد. کاغذ دیواری با طرح های گلدار از جایی در سبک وینتیج جای داده شدند که بیانگر دوره ای منحصربفرد هستند.
حال وقت آن رسیده که در مورد لباس ها و استایل های سبک وینتیج صحبت کنیم.
لباس های جدید و طراحی الهام گرفته شده از دوران قدیم
بسیاری از مغازه ها و برندهای گوناگون، با الهام گرفتن از سبک لباس های وینتیج، لباسهای مدرن و زیبا طراحی می کنند. البته معمولا جنس این لباس ها اصلا با طبیعت سازگار نیست. (مثلا پلاستیک در آنها به کار می رود). این لباس ها نسبت به لباس های قدیمی کمد شما مزیت هایی دارند؛ جدید هستند، اما به سبک قدیمی طراحی شدهاند. این لباسها در وضعیت کامل سالمی قرار دارند. به همین دلیل، لازم نیست نگران باشید که کهنه شده باشند یا با یک کشش آرام، پاره شوند. همچنین، به راحتی میتوانید سایز آنها را متناسب با سایز بدنتان انتخاب کنید.
نحوه پوشیدن و ست کردن لباس های وینتیج
بلوز و شومیز استایل وینتیج
اولین و آسان ترین قدم برای ورود به دنیای لباس های وینتیج این است که از هر دوره زمانی، یک بالا تنه زیبا انتخاب کنید. تمیز کردن و نگهداری از تی شرت و سوییت شرت کار سختی نیست. همچنین، به راحتی میتوانید آنها را با لباسهای مدرن ست کنید. در حقیقت یکی از محبوب ترین استایل های وینتیج، ترکیب یک شومیز و بلوز زیبا به سبک قدیمی، با یک شلوار جین جذب و یک نیم بوت است. میتوانید در این استایل از هر اکسسوری دیگری که دوست دارید (مثل زیورآلات، کمربند، کیف و غیره) نیز استفاده نمایید. میتوانید روی یک لباس کاملاً مدرن، یک کت یا ژاکت کش بافت به سبک قدیمی بپوشید و به راحتی استایل تان را تبدیل کنید به استایل وینتیج.
اگر به دنیای وینتیج تازه وارد شده اید، از پوشیدن بلوز و شومیز مخصوص دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی خودداری کنید. چون اگر بلد نباشید به درستی آنها را با یک دامن یا شلوار ست کنید، استایلتان خراب میشود و افراد فکر میکنند لباس هایتان از مد افتاده است. در عوض، یک تی شرت یا سوییت شرت سایز بزرگ بخرید و آن را با یک شلوار تنگ و کمربند پهن ست کنید و لذت ببرید.
دامن های زیبای سبک وینتیج را تهیه کنید
دامنهای سبک وینتیج، به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند:
1. دامنهای بلند یا ماکسی
2. دامنهای قد متوسط
تا دهه ۸۰ و ۹۰ میلادی، پوشیدن دامن در اجتماع زیاد کار جالبی به حساب نمیآمد؛ مگر اینکه قد دامن تا سر زانو یا بلندتر میبود. بنابراین، برای اینکه این قد بلند را جبران کنید، سعی کنید بلوز یا شومیزی انتخاب کنید که متعلق به سبک پوشش سال ۲۰۰۰ به بعد باشد. با توجه به این موضوع، میتوانید با خیال راحت از میان طیف گسترده دامن های مدل قدیمی موجود در بازار، مدل مورد علاقه خود را انتخاب کنید.
سعی کنید رنگ دامن سبک وینتیج خود را یک رنگ خنثی انتخاب کنید که به راحتی با هر لباسی ست شود؛ مثلا رنگ مشکی، خاکستری، قهوهای، طلایی یا زیتونی.
انتخاب و خرید شلوار در سبک وینتیج
پیدا کردن یک شلوار سبک وینتیج ممکن است کار بسیار سختی باشد؛ چون نحوه سایز بندی لباس از دهه های قبل تا امروز، به طرز قابل توجهی تغییر کرده است! هرچقدر شلواری که انتخاب میکنید متعلق به دوره قبل تری از تاریخ باشد، برچسب سایز آن بیشتر شما را شگفت زده خواهد کرد! حتی ممکن است از سایز نوشته شده روی آن سر در نیاورید و به خود بگویید: “این دیگر چیست؟!”
اما اگر عاشق شلوارهای مدل قدیمی هستید لازم نیست نگران باشید. کافیست کمی وقت بگذارید و چند سایز مختلف را امتحان کنید تا سایز دلخواهتان را پیدا کنید. بعد از ست کردن آن با یک بلوز یا پلیور زیبا و لذت بردن از ظاهرتان در آینه، متوجه میشوید که پیدا کردن این شلوار ارزش اش را داشته است!
بهتر است این مدل شلوار را با یک تی شرت طرحدار یا یک پلیور کش بافت پشمی سایز بزرگ ست کنید. علاوه بر این، برای اینکه استایل تان کمی مدرن و بروزتر شود، میتوانید این مدل شلوار را با یک بلوز گیپور یا تیشرت آستین حلقه ای طرحدار ست کنید و بلوز را درون شلوار قرار دهید.
در مغازه ها بگردید و پیراهن های سبک وینتیج زیبا پیدا کنید
همانطور که در قسمت های قبلی هم گفتیم، در زمان های قدیم پیراهن های تنگ بسیار مد بودهاند. همچنین، مدل های بسیار زیادی از این پیراهن ها وجود دارد که میتوانید به راحتی از میان آنها انتخاب کنید. حواستان باشد مدلی انتخاب کنید که به راحتی با زیورآلات مختلف ست شود. بدین ترتیب اگر بخواهید استایل تان کمی مدرن تر شود، میتوانید از زیورآلات مدرن با لباستان استفاده کنید.
لباسهایی که خودشان تزئینات زیادی دارند، برای زمان ما زیاد مناسب نیستند. در عوض میتوانید یک پیراهن رنگی ساده، یا پیراهنی که طرح خلوتی دارد، یا پیراهنی که جنس خوبی دارد را با یک بوت، کفش تخت یا صندل ست کنید. همچنین میتوانید برای تکمیل استایل خود از یک کلاه کوچک بانمک، یا یک کلاه بزرگ، و چند تکه زیورآلات مدرن و زیبا استفاده کنید.
سعی کنید از کلاه یا دستمال گردن سبک قدیمی هم استفاده کنید
اگر هنوز برای پوشیدن لباس های سبک قدیمی آماده نیستید، میتوانید از چیزهای کوچک تر استفاده کنید. مثلا یک لباس کاملا مدرن را با یک دستمال گردن یا کلاه سبک وینتیج ست کنید. کلاه های لبه دار و توربان بسیار مد شده اند.
همچنین، میتوانید از یک دستمال گردن حریر دور گردن یا دور سرتان استفاده کنید. فقط زمانی که این ها را میخرید، حواستان را جمع کنید که جنس و کیفیت خوبی داشته باشند و کهنه نباشند. چون به راحتی نمی توانید آنها را تعمیر کنید.
به دنبال زیورآلات سبک وینتیج خاص و زیبا بگردید
زیورآلات معمولا قدیمی نمیشوند و به این راحتیها از مد نمیافتند. به همین دلیل، به راحتی میتوانید از زیورآلات قدیمی خود استفاده کنید بدون اینکه کسی متوجه تفاوت آنها با زیورالات جدید شود. اگر زیورآلات قدیمی ندارید، در مغازه ها به دنبال گردنبندهای بزرگ، النگوهای ضخیم بگردید. فقط حواستان باشد که استفاده چند تکه زیورآلات با هم اصلا جالب نیست. پس طبق مدل لباس تان تنها از یک تکه زیورآلات استفاده کنید.
کفش را فراموش نکنید!
کفش های سبک وینتیج معمولا نادیده گرفته میشوند. در حالی که یک کفش سبک وینتیج زیبا میتواند استایل شما را کاملا متحول کند! تنها مشکلی که کفش های قدیمی دارند این است که پیدا کردن کفشی که هنوز کهنه نشده و قابل استفاده است، کار آسانی نیست. سعی کنید بوت های بند دار بلند پیدا کنید، یا کفشهایی که بالای مچ پا با نوار بسته میشوند، یا حتی کفش تخت مدل آکسفورد. این مدل کفشها را به راحتی میتوانید با هر لباس مدرنی ست کنید. سعی کنید رنگ کفش را خنثی و جنس آن را یک چرم مرغوب انتخاب کنید.
لباس یقه دار، عینک های طبی گرد، کلاه، دستمال سر و هد بند از نمادهای بارز این استایل هستند. طرفداران وینتیج استایل به کیف و کفش چرمی از هر مدل و جنس دیگری بیشتر علاقه دارند، کفش های سبک آکسفورد در دو شکل تخت و پاشنه دار و کفش های تخت با پاپیون ها و دیگر تزئینات از مدل های مورد علاقه آنهاست. جالب است بدانید که جواهرات سبک وینتیج هیچگاه از مد نمی افتند و با بسیاری از استایل های دیگر هم استفاده میشوند و بعضیاز آنها بارها در دوره های مختلف دوباره ساخته میشوند.
بهترین توصیف برای این سبک، راحتی خاطره انگیز است، حس خوب پوشیدن لباسی که روزی مادرتان پوشیده و یا گردنبندی که هر روز بر گردن مادربزرگتان آویخته میشده، استایل وینتیج را باید استایل خاطره بازها نامید.
جنگ جهانی دوم باعث ایجاد خلاقیتی نو و بروزرسانی در وينتيج می شود و دوباره طراحی لباس ها به روال و شکل قبل باز میگردند، دامن های پرچین و پف دار با پارچه های سبک و ایجاد حجم در قسمت های سرشانه یا بازوها، در آن دوران جواهرات براق و رنگ های شاد و جذاب کمک به سزایی در استایل وینتیج داشت. یکی از افرادی که ویترین مناسبی برای سبک وینتیج است، همسر ريیس جمهور جان اف کندی، سی و پنجمین ريیس جمهور ایالات متحده آمریکا می باشد.
به جرات می توان گفت تلوزیون، سینما و مجلات در اواسط قرن بیستم تاثیری شگرف در این سبک داشتند و در همان دوران هم مجله ای به این نام vingage life منتشر می شد که عمدتاً به این سبک از زندگی می پرداخت. از همان زمان های گذشته و تولد این استایل، در طول تاریخ، الهام بخش طراحان بوده و این سبک برای خود در دنیای مد احترام فراوانی بدست آورده است. از طراحان مطرحی که از این استایل در طرح های خود الهام می گرفتند، می توان به ایو سن لورن، کریستین دیور، پییر بالمین و دیگر طراحان مطرح دنیا اشاره کرد.
سبک لباسهای محبوب در دورههای زمانی مختلف
* دهه ۱۹۰۰ به لباس ها و دامن های توری، پیراهن های کمر باریک و تنگ، و بالاتنه یقه دار معروف بود.
* دهه ۱۹۱۰ به کت های بلند و تنگ زنانه و بوت هایی که بند توری داشتند معروف بود.
* دهه ۱۹۲۰ به زیر پیراهنی و لباس های ابریشمی زنانه با منجوق دوزی های زیبا و خیره کننده معروف بود.
* دهه ۱۹۳۰ به کلاه های زنانه بسیار بزرگ و یقه های خزدار معروف بود.
* دهه ۱۹۴۰ به شلوارهای مدل سیگاری، ژاکت های کشبافت پشمی و رنگی، و بالاتنه یقه بلند معروف بود.
* دهه ۱۹۵۰ به دامن های دایره ای و پشمالو، کت های چرمی و پیراهن های تنگ و استرچ بلند (از گردن تا سر زانو) معروف بود.
* دهه ۱۹۶۰ به شلوار جین پاچه گشاد، تیشرت های طرحدار شلوغ معروف بود.
* دهه ۱۹۷۰ به ترکیب شلوار جین با لباس های رنگ روشن، کت و شلوار ست و گرمکن پا معروف بود.
* دهه ۱۹۸۰ به رنگ های نئون، اِپُل لباس، بالا تنه توری یا ریش ریش، و ترکیب شلوار لگ با تونیک معروف بود.
دیدگاه خود را بنویسید